2019. január 16. Szerda,  Gusztáv  
   
 
 
KöszöntőKórházunkról Szakrendeléseink Osztályaink Egynapos sebészeti szakellátásMinőségirányítás BetegségmegelőzésBetegtájékoztatókTudományos előadások programjaiKórházi alapítványok Hasznos információk Hírek közlemények HirdetőtáblaDolgozói kedvezményekEurópai Uniós pályázataink
 
 
I. Belgyógyászat II. Belgyógyászat és endokrinológia részleg III. Belgyógyászat Ápolási Osztály Fül-Orr-Gége Osztály Gyermek Osztály Aneszteziológia és Intenzív-terápiás Osztály Rehabilitációs Osztály Ortopédia Osztály Sebészet Központi műtőSürgősségi Osztály Nőgyógyászati Osztály Traumatológia Osztály Neurológia- Stroke Krónikus belgyógyászat FizioterápiaPatológiaIntézeti gyógyszertárBiztonságszervezési és Üzemeltetési Osztály Műszaki és Informatikai Osztály Jogi és Humánpolitikai Osztály Pénzügyi és Számviteli Osztály Anyaggazdálkodás KontrollingRadiológiai osztályRöntgendiagnosztika CT MR Mammográfia KlinikaimammografiaUltrahang I.-II.-III.DEXAEchokardiográfia - Nőgyógyászati ultrahangEKG-HolterdiagnosztikaLaboratórium Addiktológia Bőr- és nemibeteggondozó I.-II.-III.Pszichiátria I.-II.-III.TüdőgondozóSzakrendelés Foglalkozás egészségügyi Kft.
 


Ellátás racionalizálása a Réthy Pál KórházbanElérhetőség, megközelítésVárólista
Osztályaink Laboratórium
Laboratórium

Réthy Pál Kórház - Rendelőintézet

Központi laboratórium

 

 

P3300040.JPG    Az osztály elhelyezkedése :
Békéscsaba, Gyulai u. 18 „ D " épület, 1. emelet

Telefon : 66 / 555 - 339

Vérvételi ambulancia : 66 / 555 - 347

mb. osztályvezető főorvos :

    Dr. Szabó Bernadett

klinikai laboratóriumi diagnosztikai szakorvos

vezető asszisztens :

    Andor Ildikó
klinikai laboratóriumi szakasszisztens

 

 

vervetel_2.jpg    Rendelési idő, vérvétel : munkanapokon,

hétfőtől-csütörtökig : 7.30-11.00, pénteken :7.30-10.00      

Eredménykiadás : munkanapokon,

hétfőtől-csütörtökig :13.00-14.30, pénteken :12.00-13.00

A vérvételre érkezőktől az érvényben lévő OEP      

előírásoknak megfelelő, szabályosan kitöltött, lepecsételt

orvos által aláírt beutalót, ( vizsgálatkérő lapot )

valamint a TAJ - kártya bemutatását kérjük.


A vérvételre éhgyomri állapotban kerül sor, ( kivéve ha az orvos étkezés utáni vércukor meghatározást kér ) víz fogyasztása megengedett.

A korrekt eredmény érdekében kérjük a beutaló orvos által adott utasítások betartását !

( étkezés, gyógyszerszedés, mintavétel időpontja )

 

 

P9010680.JPG

 

A laboratórium leleteivel és konzultációjával támogatja a gyógyító orvost

- a diagnózis felállításában

- a differenciáldiagnosztikában

- a betegségek nyomon követésében

- a gyógyító beavatkozás eredményességének ellenőrzésében

- a betegségek megelőzésében

- a szűrésben

- az egészség megőrzésében.

 

Tevékenységünkben meghatározó a felkészült szakszemélyzet megléte. A laboratóriumban jelenleg 2 szakorvos, 1 vegyészmérnök, 1 vegyész, 1 orvosi laboratóriumi technikai asszisztens, 6 szakasszisztens, 7 laboratóriumi asszisztens, 1 segédasszisztens,

1 adminisztrátor és 2 fő takarító személyzet dolgozik.

Műszerparkunk korszerű, számítógép által vezérelt automatákból áll, vonalkódos mintaazonosítással dolgozunk.

Kórházon belül a vizsgálatkéréseket elektronikusan kapjuk, és az eredményeket is elektronikus úton továbbítjuk.

Fő beküldőink a kórház fekvőbeteg osztályai, szakrendelései, ambulanciái, Békéscsabai és környékbeli háziorvosok, egyéb egészségügyi intézmények.

2009-ben elvégzett vizsgálataink száma mindösszesen 1 700 000 volt. 

Figyelembe véve ellátási területünk megbetegedési viszonyait, a korszerű és ellenőrzött vizsgáló módszerek bevezetése a laboratórium egyik küldetése.

 

Jelenleg mintegy 140 - féle vizsgálatot végzünk, a teljesség igénye nélkül :

 Klinikai kémiai vizsgálatok

Vérszérumból meghatározunk anorganikus (szervetlen) alkotórészeket, (pl: nátrium, kálium, kalcium, vas, foszfor, magnézium) anyagcseretermékeket, (pl: bilirubin, karbamid, kreatinin, vércukor, húgysav, vérzsírok: össz. koleszterin,HDL-, LDL-koleszterin, triglicerid,) enzimaktivitást, (pl: amiláz, alkalikus foszfatáz, a máj működését jelző SGOT, SGPT, gamma-GT enzimek, cholinészteráz, savi foszfatáz, kreatin kináz) fehérjekomponenseket

(pl: összfehérje, albumin, immunglobulinok, C - reaktív protein)

Vérszérumból végzünk szerológiai vizsgálatokat. (pl : rheuma faktor kimutatása és mennyiségi meghatározása, AST, IM, SLE, Wassermann-reakció)

 

Haematológiai vizsgálatok

Alvadásban gátolt teljes vérből végezzük: mennyiségi vérkép, (fehérvérsejtszám, hemoglobin, hematocrit, vörösvérsejt-, és thrombocytaszám) minőségi vérkép (a sejtes elemek mikroszkópos vizsgálata ), reticulocytaszám meghatározását.

 

Véralvadási vizsgálatok

Vérplazmából végezzük el, legnagyobb számban a Syncumart szedő kardiológiai gondozott betegek ellenőrzését szolgáló prothrombin idő mérését. 

Vérszérumból hormonokat határozunk meg, pl: pajzsmirigyhormonok, női nemi hormonok, kortizol, ACTH, inzulin, C-peptid. Immunkémiai vizsgálati körünk egyre bővül, nemrég bevezetésre került a TSH-receptor elleni autoantitest és a prokalcitonin meghatározása.

Végzünk tumormarker meghatározást pl ( CEA, AFP, CA 19-9, PSA ), gyógyszerszint mérést    (Digoxin, antiepilepticumok) allergológiai, ELISA technikával autoantitest vizsgálatokat,

(autoimmun panel, anti-Gliadin IgA, szöveti transzglutamináz elleni antitest) a cukorbetegek ellenőrzésére szolgáló HbA1c meghatározását.

A laboratóriumban végzett vizsgálatok nemcsak vérből történnek.

Vizsgálunk vizeletet, (általános vizeletvizsgálat - fehérje, genny, cukor, ubg., bilirubin kimutatása - vizelet üledék vizsgálat, terhességi próba, 24 órás gyűjtött vizeletből cukor, fehérje, mikroalbumin mennyiségi meghatározása stb ) liquort, (fehérje, cukor mennyiségi meghatározása, sejtszám, a sejtek mikroszkópos vizsgálata) székletet, (emésztettség vizsgálata, vér kimutatása) egyéb testnedveket. (sperma, ízületi folyadék)

 

A laboratóriumi vizsgálati eredményeket több tényező befolyásolja.

Meghatározóak a preanalítika (a vizsgálat előtti szakasz ) történései, így a beteg előkészítése , a vérvétel időpontja, a vizsgálati anyag szállítása stb ...

A járóbeteg szakrendelésen a vérvétel 7.30 - 11.00 óráig történik, (pénteki napon 7.30 - 10) 11 óra után betegeket nem tudunk fogadni, mivel ekkor már a minták feldolgozása, mérése történik, számítógépek által programozottan.

A napi járóbeteg forgalom mintegy 150-200 fő, a behívás sorszám alapján történik.

A zsúfoltság elkerülése érdekében a Kolozsvári úti és a Lencsési lakótelepi orvosi rendelőkben vérvételi hely működik, onnan a minták naponta beszállításra kerülnek.

Mintabeszállítás történik még környező településekről (Mezőberény, Békési Rendelőintézet, Újkígyós, Telekgerendás) , az Egészségügyi Gyermekotthonból, idős otthonokból, valamint postai úton is érkeznek vizsgálati anyagok.

Eredményt a kért vizsgálatoktól függően másnap tudunk adni.

(kivétel : Syncumart szedő betegek, sürgősséggel kért vizsgálatok)

Amennyiben a vizsgálatok összetétele olyan, hogy az eredmény csak néhány nap múlva készül el, erről a vérvételre érkezőt tájékoztatjuk.

(pl. allergia vizsgálat, autoimmun panel)

Ha a páciens felbélyegzett, megcímzett borítékot hoz magával, eredményét postázzuk. 

Nagyon fontos, hogy a lelet nyújtson kellő információt a páciensek állapotáról.

Az eredmények értékelésénél fontos a páciensek nemére, életkorára vonatkozó referencia értékek ismerete.

A laboratóriumi tevékenység kölcsönös bizalom az orvos kollégák, illetve az általuk közvetített betegek és a laboratórium munkatársai között, mely arra irányul, hogy minél kevesebb kellemetlenséggel minél több információt és segítséget adjunk azoknak az embertársainknak, akik bármilyen ok miatt kényszerülnek igénybe venni „ szolgáltatásainkat ".

 

 

A KÖZPONTI LABORATÓRIUM TÖRTÉNETE 

 

regi_labor.jpg

 

Az 1864-ben alapított békéscsabai kórháznak 1933-ig nem volt laboratóriuma.

A laboratóriumi vizsgálatok fontosságát az 1919-ben belgyógyász főorvosnak kinevezett

Dr. Becsey Oszkár vetette fel, mondván: „korszerű belgyógyászati osztály diagnosztikai háttér nélkül nem képzelhető el. Az osztályán kialakított egy lehetőség szerint jól felszerelt

„kislaboratóriumot", és az alapvető vizsgálatok elvégzésére megtanította az orvosokat és ápolónőket.

Ennek ellenére szükségesnek tartotta és kezdeményezte a kórház számára egy központi laboratórium és kórbonctani részleg létrehozását. (a korabeli szokás szerint ez a két szakma a legtöbb kórházban együtt került szervezésre)

 

A kórházi bizottság 1933. április 3-án tartott ülésén úgy határozott, hogy elfogadja

Dr. Feldmann Ignácz, (a gyulai Állami Kórház nyugalmazott kórboncnok főorvosa) ajánlatát, aki elvállalta, hogy a békéscsabai kórházban saját eszközeivel laboratóriumot rendez be és a kórboncolásokat is elvégzi, fizetés nélkül, díjtalanul.

A kórházi bizottság „mivel a kórháznak, de magának a városnak is nagy nyereséget jelentene eme laboratórium" javasolja, hogy az első beruházás költségeire 2000 Pengőt szavazzon meg. Ugyanakkor bejelentik, hogy az úgynevezett Bogár - házat átalakítják, amelyből 3 szoba gondnoki szolgálati lakás, 2 szoba és előszoba pedig a laboratórium céljait fogja szolgálni.

Ez a ház a Gyulai úton, a mai Véradó Állomás helyén állt, itt jött létre a kórház első laboratóriuma. (a boncterem külön épületben került elhelyezésre)

Dr. Feldmann Ignácz, nemzetközi viszonylatban is elismert tudós, tanár, kutató volt az első főorvos, akinek személye körül később több bonyodalom is támadt. Már az 1933. július 7-én tartott kórházi bizottsági ülésen írt jegyzőkönyvben olvashatjuk, hogy hírlapi cikkben megtámadták, mert „az amúgy is sok állás nélküli fiatal orvosok elől veszi el a kenyeret, nyugdíjas orvos létére ".

A bizottság megállapította, hogy ez nem áll, mert egyrészt Dr. Feldmann főorvos munkáját díjtalanul végzi, másrészt erre a - már abban az időben is - „ hiány-szakmára " fiatal orvos egyáltalán nem jelentkezik.

Az 1937. július 5-i jegyzőkönyvben olvasható, hogy a szegedi Orvosi Kamara megkereste a kórház igazgatóját, mert „az orvosi etika szerint Dr. Feldmann Ignácz főorvos ingyenesen munkát nem vállalhat, ezért így további működéséhez nem járul hozzá".

Erre a kórházi bizottság a megtakarítások terhére számára évi 500 Pengő tiszteletdíjat állapított meg, ami mintegy havi 45 Pengő fizetésnek felelt meg.

(összehasonlításul akkoriban egy kórházi hivatalsegéd fizetése havi 120 Pengő körül volt)

A laboratórium és kórbonctani osztály Dr. Feldmann főorvos vezetésével kiválóan működött  (a főorvos úr a kornak megfelelő laboratóriumi vizsgálatokat - vér és vizelet kémiai, szerológiai - pl. Widal-, Wassermann-reakció -, bakteriológiai  magas szinten végezte, emellett kórboncolt és kórszövettani vizsgálatokat is végzett) 1944 május 6-ig, amikor a kórházi bizottság kimondta, hogy a főorvos tovább nem dolgozhat,

( a „zsidó törvények" végrehajtása miatt ) és ezért a városi közgyűlésnek javaslatot kell tenni a laboratóriumi állás megszervezésére. Ettől kezdve a laboratórium tovább nem működött, szakember hiányában.

A vizsgálati anyagokat kétszer hetenként a gyulai kórház laboratóriumába küldték át, körülményes és költséges módon. (egy küldönc, hátizsákban, kerékpáron szállította azokat)

Dr. Feldmann Ignáczot 1944 májusában elhurcolták, s e kiváló ember és tudós Auschwitzban lelte halálát.

Békéscsaba felszabadítása után a kórházi épületek katonai célokat szolgáltak 1945 novemberéig. Ekkor azokat kórházi célokra visszaadták, így a laboratórium elhelyezésére szolgáló Bogár-házat is. Dr. Becsey Oszkár továbbra is szorgalmazta a laboratórium működtetését, így Dr. Budiczky János mb. igazgató főorvos 1945 decemberében felvette a kapcsolatot Dr. Sonkoly Kálmánnal, a szegedi Orvostudományi Egyetem általános kórtani és kórélettani, bakteriológiai intézetének tanársegédével, ő kapott megbízást a laboratórium újraindítására. 1946 januárjában a régi helyén elkezdődhetett a laboratórium újjászervezése.

 

Ebben az időben két üres szobából, egy előszobából, egy Reichert mikroszkópból,

egy fagyasztó mikrotomból és néhány üres, poros üvegből állt a „ berendezés ".

A legszükségesebb felszerelést (műszerek, üvegáru, vegyszerek) a Nemzetközi Vöröskereszt svájci adományaiból és a szegedi egyetemi intézetek segítőkész támogatásából sikerült biztosítani, többnyire személyes ismeretség révén.

Voltak olyan műszerek, amelyeket saját kezűleg „barkácsolva" készítettek.  

A személyzet ebben az időben a főorvoson kívül egy nyolc általánost végzett, szakképzetlen segédasszisztensből és egy ugyancsak szakképzetlen boncsegédből állt.

 

A kedvezőtlen feltételek ellenére 1946-ban már nemcsak a kórház legszükségesebb laboratóriumi vizsgálatait, hanem az OTI biztosított járóbetegei részére is végeztek vizsgálatokat. A laboratórium feladatköre és igénybevétele lassan bővült, a nagyon szűkös hely, a szakképzett asszisztensek hiánya gátolta a fejlődést.

Nagy változást jelentett, hogy az egészségügyi minisztérium döntése alapján a laboratórium 1952-ben OKI körzeti laboratóriumi funkciót kapott, amelynek folytán területi közegészségügyi és járványügyi laboratóriumi vizsgálatokat is kellett végeznie.

Ezért a régi „Szegényház " egyik felében, az épületet 250 000 Ft költséggel átalakítva kedvezőbb elhelyezéshez jutott, és 100 000 Ft összegben új, korszerű műszereket is kapott.

A létszám is bővült, 3 orvossal és 5 asszisztenssel.   

A Semmelweis Egészségügyi Szakiskola keretén belül elindult a laboratóriumi asszisztensi munka melletti képzés, a laboratóriumban a megye számára képeztek asszisztenseket hosszú éveken keresztül, 117 labor asszisztens szerzett oklevelet, a szakorvos képzés során 10 laboratóriumi szakorvost és 3 klinikai kémiai szakgyógyszerészt képeztek ki.  

Több asszisztens klinikai kémiai illetve mikrobiológiai képesítést nyert.

További fejlődést jelentett, amikor 1955-ben a laboratórium kapta a megbízást,

hogy a Békés Megyei KÖJÁL laboratóriumi feladatait

(település-, élelmezés-, munkaegészségügyi vizsgálatok) is lássák el.

Mindezt az új KÖJÁL székház felépítéséig (1977) végezték. Ezután a KÖJÁL laboratórium által elfoglalt terület is a kórházi laboratórium rendelkezésére állt, így megtörtént a belső átrendezéssel járó felújítás, ami megszüntette az addigi zsúfoltságot és lehetővé vált klinikai mikrobiológiai részleg és szociális helyiségek kialakítása is.

1954-ben a kórboncolási feladatokat a laboratóriumról leválasztották és önálló kórbonctani - kórszövettani osztály kialakítását kezdték meg.

1970-ben a rendelőintézet bővítésével sikerült a járóbeteg ellátásra, a szakorvosi rendelők laboratóriumi igényeinek gyors kielégítésére a rendelőintézetben is egy laboratóriumi szakrendelést kialakítani.

1976-ban a Központi laboratórium szakmai irányítása alatt működik a rendelőintézeti,

a József Attila lakótelepi laboratórium valamint a kórházi „ osztályos kislaborok "

1-1 asszisztenssel.

Megtörtént az ügyeleti szolgálat megszervezése, így a laboratóriumi ellátás „ non stop " biztosítottá vált. 1993 január 27-én került sor a nagy kórházi beruházás keretén belül elsőként az új, korszerű, automatizált központi laboratórium üzembe helyezésére.

E januári nap hozta meg számunkra és szolgáltatásunk igénylői ( a kórház és vonzáskörzete, mintegy 160 000 fő ) részére azt a szakmai szintet, amely már az európai követelményrendszernek felelt meg.

Ezt bizonyítandó, a laboratórium a hazai minőség-ellenőrzés mellett a brit és német klinikai laboratóriumok minőségellenőrző rendszerébe is bekapcsolódott, jó eredményekkel.

A laboratóriumi technológia korszerű eszközállománya biztonságossá és ellenőrizhetővé tette a vizsgálatokat. Ellenőrzés persze addig is történt, de így a szubjektum szerepe minimálisra csökkent, az objektivitás került döntően túlsúlyba.

Bevezetésre került a zárt vérvételi technika, mely egyaránt biztonságot nyújt a beteg és a dolgozók számára is.

Az új eszközök birtokában, helyben végezhetővé váltak olyan vizsgálatok, (pajzsmirigy-hormon vizsgálatok, gyógyszerszintek mérése) melyek miatt korábban esetenként több száz kilométert kellett utazni vagy a mintát szállítani, mert azokat csak regionális szinten, vagy a legközelebbi egyetemi városban végezték.

Az új rendszer működtetése törvényszerűen növelte a vizsgálatok számát,

de ez természetes folyamat, hiszen az első mintavételnél annyi információt kell kapnia az orvosnak, hogy a továbblépéshez lehetőleg ne kelljen ismételtetni a procedúrát elölről.

Ennek következtében viszont rövidül a kivizsgálásra fordított idő.

Dr. Sonkoly Kálmán 1986-ban , több mint 40 éves kitartó, szorgalmas, odaadó munka után

nyugállományba vonult, ezt követően a laboratóriumot Tóth József főgyógyszerész, klinikai laboratóriumi szakgyógyszerész vezette 1998-ig. Őt Dr. Rácz László követte, majd nyugállományba vonulása után, 2006 július 1-től Dr. Szabó Bernadett kapott vezetői megbízást.

 

 

Foglalkozás egészségügyi Kft.Aranymérleg GyógyszertárBiztonsági tanácsadóSürgősségi betegellátásÁllásajánlatokBetegelégedettségi kérdőív LinkekBetegségekről érthetően Gyógyszer információkSzavazás
Jelenleg nincs szavazási kérdésünk!