2019. január 16. Szerda,  Gusztáv  
   
 
 
KöszöntőKórházunkról Szakrendeléseink Osztályaink Egynapos sebészeti szakellátásMinőségirányítás BetegségmegelőzésBetegtájékoztatókTudományos előadások programjaiKórházi alapítványok Hasznos információk Hírek közlemények HirdetőtáblaDolgozói kedvezményekEurópai Uniós pályázataink
 
 
I. Belgyógyászat II. Belgyógyászat és endokrinológia részleg III. Belgyógyászat Ápolási Osztály Fül-Orr-Gége Osztály Gyermek Osztály Aneszteziológia és Intenzív-terápiás Osztály Rehabilitációs Osztály Ortopédia Osztály Sebészet Központi műtőSürgősségi Osztály Nőgyógyászati Osztály Traumatológia Osztály Neurológia- Stroke Krónikus belgyógyászat FizioterápiaPatológiaIntézeti gyógyszertárBiztonságszervezési és Üzemeltetési Osztály Műszaki és Informatikai Osztály Jogi és Humánpolitikai Osztály Pénzügyi és Számviteli Osztály Anyaggazdálkodás KontrollingRadiológiai osztályRöntgendiagnosztika CT MR Mammográfia KlinikaimammografiaUltrahang I.-II.-III.DEXAEchokardiográfia - Nőgyógyászati ultrahangEKG-HolterdiagnosztikaLaboratórium Addiktológia Bőr- és nemibeteggondozó I.-II.-III.Pszichiátria I.-II.-III.TüdőgondozóSzakrendelés Foglalkozás egészségügyi Kft.
 


Ellátás racionalizálása a Réthy Pál KórházbanElérhetőség, megközelítésVárólista
Osztályaink Neurológia- Stroke
Neurológia- Stroke

Elhelyezkedése:

Férőhelyek száma: 15 fő

Dr_Krisan.jpg

Vezető: Dr. Krisán István megbízott osztályvezető főorvos

Osztályvezető főnővér: Vasziné Kovács Mária 

 

- beutalási rend: sürgősséggel az SBO-ról és a Neurológia Szakrendelésről
- osztály telefonos elérhetősége: 555-951

 

A Réthy Pál Kórház-Rendelőintézetben 2007. áprilistól működik a Stroke Osztály, ami 2008. szeptember végétől a belgyógyászati tömbben működik. Itt igazán méltó körülmények közé kerültek a betegek és a személyzet is. A kórtermek és egyéb helyiségek minden szempontból megfelelnek a szigorú előírásoknak és a modern ellátáshoz szükséges feltételeknek.

 

A stroke osztályok létrehozását az a szomorú tény tette indokolttá, hogy az elmúlt évek tendenciái szerint a stroke a fejlett országokban a harmadikból a második leggyakoribb halálokká vált, emellett ez a rokkantság legfőbb oka.

A Stroke osztály létrehozása előtt a stroke betegek nagy részét a belgyógyászati osztályokra szállította a mentő, addig jelenleg a betegek több mint a fele a sürgősségi ellátás után speciális stroke osztályra kerül. Itt e betegség ellátására szakosodott szakemberek dolgoznak és az osztály kialakítása is jobban szolgálja a betegek kivizsgálását és kezelését.

A 15 ágyas osztály fő profilja 2008. májusáig a stroke-ot (szélütést, gutaütést) elszenvedett betegek ellátása, rehabilitációra való felkészítése, valamint a stroke első vagy ismételt fellépésének megelőzése, illetve annak magas szintű irányítása. Céljaink között szerepel, az utóbbi évek halálozási arányát csökkenteni és a sroke-ot elszenvedő betegek között csökkenteni a rokkantság mértékét, mivel a betegség heveny szakaszában történő szakszerű ellátás jelentősen befolyásolja a beteg további sorsát, beleértve a rehabilitáció eredményességét is. A betegség kezelése több orvosi szakterület együttes feladata: részt vesznek benne neurológusok, belgyógyászok, intenzív terápiás szakorvosok, idegsebészek, érsebészek, családorvosok és a rehabilitáció területén működő szakemberek s emellett alkalmanként más szakágazatok képviselői is. A különböző szakterületek képviselői közötti párbeszéd kialakításának és létrehozásának célja a betegek ellátásának javítása. A betegek rehabilitációja elsősorban kórházunk Rehabilitációs Osztályán folyik.

 

Munkánk eredményességét az is bizonyítja, hogy 2008 májusától az ÁNTSZ engedélyével Neurológia- Stroke Osztályként működünk, ami jelentős tevékenységbővülést jelent. Ezzel a lépéssel valódi hiánypótlás történt Békéscsabán, hiszen a 80-as évek óta nem volt a kórházban neurológiai osztály, márpedig az igény, az ilyen jellegű panaszokkal, betegséggel rendelkezők számára egyre nagyobb. A Neurológia- Stroke Osztály az idegrendszeri megbetegedések terén a fejfájás, az extrapyramidalis megbetegedések (Parkinson-kór, stb.), a demencia, a fájdalom syndromák ellátásán túl a területi ellátási kötelezettségnek (Békéscsaba és Békés) megfelelően bármilyen neurológiai betegség fennállása esetén fogadja pácienseit.

A neurológia igen összetett tudomány, ezért az agyi érbetegségeken kívül nagyon sokféle betegséggel találkozunk.

Az epilepszia a lakosság 4 %-át érintő megbetegedés. Az epilepsziás betegek ápolása, gondozása, életvezetése jól felkészült, kellő szaktudással rendelkező ápolókat kíván.

Osztályunkra a Parkinson-syndromás betegek gyakran gyógyszerbeállítás, gyógyszerátállítás miatt kerülnek felvételre. A beteget és hozzátartozóját együttesen oktatjuk az alkalmazott gyógyszerek ismeretére és a helyes gyógyszerszedés módjára. Fontos célunk, hogy a kórházban tartózkodás alatt a beteg mozgása, önállósága javuljon, illetve az erőnléte fokozódjon.

A közel 1.5 éves működésünk alatt sajnos több agydaganatot is diagnosztizáltunk. Ilyenkor a testi szükségletek mellett a legfontosabb, hogy a lelki állapot nehézségein is át tudjuk segíteni a beteget, valamint családtagjait. Ehhez igen jelentős tapasztalattal és gyakorlattal kell rendelkezni.

Szintén nagy gyakorlatot kíván a sclerosis multiplexben szenvedő beteg diagnosztizálása. Ezen betegségben szenvedőket a lehető legrövidebb idő alatt a legközelebbi sclerosis multiplexszel foglalkozó centrumba küldjük, ahol a tudomány legfrissebb állása szerinti gyógyszerprogramba vonják a beteget, valamint a gondozás mellett hangsúlyt fektetnek az életvezetésre és életmód változtatására is.

 

A Neurológia- Stroke Osztály 15 ágya biztosítja (melyből 6 ágy szubintenzív felszereltségű) a békéscsabai és békési lakosok ellátását. Osztályunk készen áll a neurológiai jellegű betegségben vagy agyi keringészavarban szenvedő, akut vagy krónikus kórházi ellátást igénylő beteg azonnali vagy előjegyzett felvételére.

A szerteágazó feladatok ellátásában a neurológus osztályvezető munkáját egy belgyógyász szakorvos valamint az intenzív osztály valamennyi orvosa segíti. Az éjszakai és hétvégi orvosi ügyeletet az Intenzív Osztály adja.
Az osztály tudományos munkáját terveink szerint kongresszusokon tartott előadás és országos konferencia, valamint továbbképző rendezvény fémjelzi.

Békéscsaba, 2008. szeptember 12.

 


Dr. Krisán István
osztályvezető főorvos

Vasziné Kovács Mária 
osztályvezető főnővér

 

Foglalkozás egészségügyi Kft.Aranymérleg GyógyszertárBiztonsági tanácsadóSürgősségi betegellátásÁllásajánlatokBetegelégedettségi kérdőív LinkekBetegségekről érthetően Gyógyszer információkSzavazás
Jelenleg nincs szavazási kérdésünk!