2019. január 22. Kedd,  Vince és Artúr  
   
 
 
KöszöntőKórházunkról Szakrendeléseink Osztályaink Egynapos sebészeti szakellátásMinőségirányítás BetegségmegelőzésBetegtájékoztatókTudományos előadások programjaiKórházi alapítványok Hasznos információk Hírek közlemények HirdetőtáblaDolgozói kedvezményekEurópai Uniós pályázataink
 
 
I. Belgyógyászat II. Belgyógyászat és endokrinológia részleg III. Belgyógyászat Ápolási Osztály Fül-Orr-Gége Osztály Gyermek Osztály Aneszteziológia és Intenzív-terápiás Osztály Rehabilitációs Osztály Ortopédia Osztály Sebészet Központi műtőSürgősségi Osztály Nőgyógyászati Osztály Traumatológia Osztály Neurológia- Stroke Krónikus belgyógyászat FizioterápiaPatológiaIntézeti gyógyszertárBiztonságszervezési és Üzemeltetési Osztály Műszaki és Informatikai Osztály Jogi és Humánpolitikai Osztály Pénzügyi és Számviteli Osztály Anyaggazdálkodás KontrollingRadiológiai osztályRöntgendiagnosztika CT MR Mammográfia KlinikaimammografiaUltrahang I.-II.-III.DEXAEchokardiográfia - Nőgyógyászati ultrahangEKG-HolterdiagnosztikaLaboratórium Addiktológia Bőr- és nemibeteggondozó I.-II.-III.Pszichiátria I.-II.-III.TüdőgondozóSzakrendelés Foglalkozás egészségügyi Kft.
 


Ellátás racionalizálása a Réthy Pál KórházbanElérhetőség, megközelítésVárólista
Osztályaink Traumatológia Osztály
Traumatológia Osztály

Elhelyezkedése: Sebészeti épülettömb I. emeletén található
Férőhelyek száma: 50 fő
Vezetője: Dr. Nacsai István osztályvezető főorvos


Baleseti Sebészeti Osztály

Jelenleg osztályunk ágylétszáma 50, a sebészeti épület I. emelet A és B oldalán  helyezkedik el.  A B oldalon 35  ágyon ápoljuk betegeinket, az A oldalon 15 ágyon folyik traumatológiai fekvőbeteg ellátás. 2008. január elején az ortopédiai osztály is az I. emelet A oldalra költözött, így  közös ápolási egység működik. 

Kórházunkban 2006-ban az új Sürgősségi Betegellátó Osztályt került kialakításra, amely  megváltoztatta az eddig működtetett rendszert. Két traumatológus szakorvosunk az SBO állományába került, a műszakos munkarenddel működő osztályon főképpen rezidensek dolgoznak, a traumatológiai ügyelet 1 fős lett.

Osztályunk működése

A fekvőbeteg osztályra általában két módon veszünk fel betegeket: egyrészt a Sürgősségi betegellátó osztályon (SBO) keresztül, másrészt előjegyzéssel szakrendeléseinkről. Az SBO-ra csaknem a fél megye területéről érkeznek sérültek, akik az elsődleges ellátás után - amennyiben további műtéti ellátást vagy megfigyelést, intézeti kezelést igényelnek - osztályunkon  kerülnek felvételre.

Mely sérülések azok, melyeket sürgősséggel megoperálunk?

Vezető ok az úgynevezett csípőtáji törések, a „rettegett" combnyaktörés, egyéb tomportáji törés. Szintén jelentős számban operálunk csuklótáji, bokatáji töréseket, amennyiben a törésben az elmozdulás jelentős. Ezen törések nagy része az egyre gyakoribb csontritkulás (osteoporosis) talaján keletkezik banális trauma következtében. A közlekedési balesetben sérültek száma is egyre emelkedik, felkészültek vagyunk többszörös, súlyos sérültek ellátására is.

A sürgősséggel végzett beavatkozásokon túl tervezett műtéteket végzünk, melyekre a szakrendeléseinken történt előzetes vizsgálat után kerül sor. Jelenleg ezen műtétekre a várakozási idő néhány hét, így várólista felállítására nincs szükség. Ilyen módon operálunk pl. térd arthroscopiákat (cső-tükrözés), jóindulatú elváltozásokat, fémeltávolításokat, csontkinövéseket, illetve végzünk gerinc porckorongsérv műtéteket, egyéb idegsebészeti beavatkozásokat, számtalan kézműtétet, mint pl.: pattanó ujj, tenyéri zsugorodás és ganglion eltávolítás, alagút szindróma, ízületi plasztikák.

Az elmúlt években - igazodva a szakma fejlődéséhez és elvárásaihoz - bizonyos típusú combnyaktörések esetén ill. több nappal a baleset után már csípőprotézist ültetünk be, ezzel a gyógyulási folyamatot elősegítjük és hamarabb tudjuk pacienseinket járóképessé tenni.

A  korszerű törésellátáshoz szükséges különböző ún. szögstabil implantátumok beültetését is rendszeresen végezzük.

A tervezett beavatkozásokra az I. Traumatológiai Szakrendelésen jegyezzük elő betegeinket, a műtét előtt az esetek nagy részében előzetes anaesthesiológiai  (altatóorvosi) vizsgálatot is kérünk, mely során az a kockázatok felmérésére, megelőzésére van mód  és egyben lerövidül a kórházban eltöltött idő is. 

Betegeink gyógyulásának elengedhetetlen segítői lelkiismeretes nővéreink, minden munkatársunk. A sikeres „talpraállítás" záloga az eredményes utókezelés, gyógytorna, mely már az első műtét utáni napon megkezdődik. Szorgos gyógytornászaink, fiziotherápiás asszisztensünk is azon dolgoznak, hogy minél hamarabb visszaálljon betegeink baleset ill. műtét előtti aktivitása.

Kórtermeink zöme 2 ill. 3 ágyas, külön zuhanyozóval és WC-vel van ellátva. Mindkét oldalon van 5-5 ágyas kórtermünk is , ahol az idősebb, nehezebben mozgatható betegeinket helyezzük el, akiknek az ápolása során szükség van a nagyobb helyre, könnyebb megközelíthetőségre. Mind az A, mind a B oldalon közös ebédlő, tv, társalgó szolgálja betegeink kényelmét. Amennyiben igény van rá, és a betegtársak nyugalmát nem zavarja, a kórteremben is van lehetőség tv működtetésére.

2007. őszétől mind traumatológia mind kézsebészet tekintetében igénybe vehető az ún. „egynapos" ellátás. Ez azt jelenti, hogy az előzetesen kivizsgált és 40 km-es távolságon belül lakó pacienseink a beavatkozás napján, 24 órán belül kísérővel otthonukba távozhatnak. Természetesen csak meghatározott műtétek végezhetők ebben a formában, ezt mindig az előjegyzés során egyeztetjük. E korszerű ellátási formában végzett tevékenységünk az indulás óta folyamatosan növekszik.

 

A Baleseti Sebészeti Osztály telefonos elérhetőségei:         

A oldal           Tel.: 555-932                        

B oldal            Tel.: 555-942                        

Az osztályos irodában készülnek a betegek zárójelentései, dokumentációi. Az iroda telefonszáma: 555-933

Osztályunkon kb. 10 évvel ezelőtt létrehoztunk egy alapítványt, mely a dolgozók továbbképzését, rekreációját hivatott szolgálni. Az „Alapítvány a Békéscsabai Baleseti Osztályért" részletes adatairól és célkitűzéseiről az Alapítványok menüpontban olvashatnak

 

Foglalkozás egészségügyi Kft.Aranymérleg GyógyszertárBiztonsági tanácsadóSürgősségi betegellátásÁllásajánlatokBetegelégedettségi kérdőív LinkekBetegségekről érthetően Gyógyszer információkSzavazás
Jelenleg nincs szavazási kérdésünk!