2019. január 22. Kedd,  Vince és Artúr  
   
 
 
KöszöntőKórházunkról Szakrendeléseink Osztályaink Egynapos sebészeti szakellátásMinőségirányítás BetegségmegelőzésBetegtájékoztatókTudományos előadások programjaiKórházi alapítványok Hasznos információk Hírek közlemények HirdetőtáblaDolgozói kedvezményekEurópai Uniós pályázataink
 
 
I. Belgyógyászat II. Belgyógyászat és endokrinológia részleg III. Belgyógyászat Ápolási Osztály Fül-Orr-Gége Osztály Gyermek Osztály Aneszteziológia és Intenzív-terápiás Osztály Rehabilitációs Osztály Ortopédia Osztály Sebészet Központi műtőSürgősségi Osztály Nőgyógyászati Osztály Traumatológia Osztály Neurológia- Stroke Krónikus belgyógyászat FizioterápiaPatológiaIntézeti gyógyszertárBiztonságszervezési és Üzemeltetési Osztály Műszaki és Informatikai Osztály Jogi és Humánpolitikai Osztály Pénzügyi és Számviteli Osztály Anyaggazdálkodás KontrollingRadiológiai osztályRöntgendiagnosztika CT MR Mammográfia KlinikaimammografiaUltrahang I.-II.-III.DEXAEchokardiográfia - Nőgyógyászati ultrahangEKG-HolterdiagnosztikaLaboratórium Addiktológia Bőr- és nemibeteggondozó I.-II.-III.Pszichiátria I.-II.-III.TüdőgondozóSzakrendelés Foglalkozás egészségügyi Kft.
 


Ellátás racionalizálása a Réthy Pál KórházbanElérhetőség, megközelítésVárólista
Osztályaink Gyermek Osztály
Gyermek Osztály

Elhelyezkedése: A belgyógyászati épülettömb V. emeletén található
Férőhelyek száma: 30 fő
kicsi-Baji-011-1.jpgVezetője: Dr. Baji Sándor osztályvezető főorvos

 

Gyermekosztály régen és ma

Békéscsabán 1951-ben létesült az első gyermekosztály, 20 ággyal, egy romos magánszanatóriumban. Az első osztályvezető dr. Barabás István volt, aki 6 évig a fertőző osztályt is vezette. Egy segédorvos és négy nővér dolgozott még az osztályon igen mostoha körülmények között.

1959-ben a honvédség átadta a Honvéd Kórház Bartók Béla úti épületét, ahol 70 ágyas gyermekosztályt alakítottak ki. A régi épület 2 km-re volt a Kórház központi tömbjétől, zömmel 6-8 ágyas kórtermekkel 1972-ig cserépkályha, majd olajkályha fűtéssel. A Bartók Béla úti gyermekosztályon a saját Rtg készülékkel hetente háromszor készített rtg felvételeket a rtg. osztályról kijáró asszisztens.

Az osztályvezető főorvoson kívül még 4 orvosi status volt. 1967-ben Orosházán is beindult a gyermekosztály, ekkor csökkent az osztályon ápolt betegek száma.

Az osztály vezetését 1972-ben átmenetileg dr. Zsigmond Ernő vette át, majd a SZOTE Gyermekklinikáról dr. Szélinger Tibor nyert kinevezést az osztály élére.

1980-ban szintén a SZOTE Gyermekklinikáról érkezett dr. Godó Béla, aki 1993-ig vezette a békéscsabai gyermekosztályt. Godó főorvos nevéhez fűződik a gyermekendokrin profil bővítése Békéscsabán. A mostoha körülmények közül 1981. december 15-én került el a gyermekosztály. Ekkor készült el az új kórházi objektum, melynek 5. emeletén korszerű körülmények között folytatódott a gyógyító munka.

1993-ban dr. Godó Béla távozott Békéscsabáról, ezt követően dr. Somlai Rozália vette át az osztály vezetését 2008. januári nyugdíjaztatásáig.

A 2007-ben megkezdődött kórházi rekonstrukció során az osztály fél évig ideiglenes helyen működött, 2008. januárjában visszaköltözött a „régi-új" helyére. A mostani osztály igazi EU-s színvonalú. A jelenleg 30 ágyas osztály 15 kórteremmel rendelkezik, lehetőségünk van arra, hogy a szülőket is térítésmentesen elhelyezzük. Minden két szobához fürdőszoba és WC áll rendelkezésre. A szoptató anyákat 2 db kétágyas, fürdőszobás helységben tudjuk elhelyezni. Az anyák teljes ellátást és étkezést is kapnak térítésmentesen.

2008. február 1-től  a jelenlegi osztályvezető, dr. Baji Sándor, aki előzőleg 26 évig Gyulán a megyei gyermekosztályon dolgozott, nephrológiai szakvizsgával is rendelkezik, a gyermeknephrológiai szakrendelést a továbbiakban Békéscsabán folytatja.

A korábbi években szakvizsgázott gyermekorvosok többsége a megyeszékhely és a környező települések gyermekkörzeteibe ment dolgozni. A gyermekdiabetológiai és gyermekpulmonológiai ráépített szakvizsgával rendelkező doktornők a gyermekkörzeti munka mellett végzik a szakrendelést kórházunkban.

Az osztályon jelenleg 3 szakorvos, 2 szakorvos jelölt és 1 rezidens dolgozik, 1 doktornő csecsemőkorú gyermekével otthon van. 2009. tavaszán 1 szakorvosunk gyermekkardiológiából fog ráépített szakvizsgát tenni, ezt követően hivatalosan is megkezdődhet Békéscsabán a gyermekkardiológiai szakellátás.

Az ápolószemélyzet 15 fő, ebből 1 diplomás ápoló, 12 gyermekszakápoló és 2 asszisztens.

Békéscsaba városban jelenleg 12 gyermekkörzet működik, velük és a kiemelt gyulai megyei gyermekosztállyal, valamint a Szegedi Gyermekklinikával szoros munkakapcsolatban vagyunk.

 

 

 

Foglalkozás egészségügyi Kft.Aranymérleg GyógyszertárBiztonsági tanácsadóSürgősségi betegellátásÁllásajánlatokBetegelégedettségi kérdőív LinkekBetegségekről érthetően Gyógyszer információkSzavazás
Jelenleg nincs szavazási kérdésünk!