2019. január 22. Kedd,  Vince és Artúr  
   
 
 
KöszöntőKórházunkról Szakrendeléseink Osztályaink Egynapos sebészeti szakellátásMinőségirányítás BetegségmegelőzésBetegtájékoztatókTudományos előadások programjaiKórházi alapítványok Hasznos információk Hírek közlemények HirdetőtáblaDolgozói kedvezményekEurópai Uniós pályázataink
 
 
I. Belgyógyászat II. Belgyógyászat és endokrinológia részleg III. Belgyógyászat Ápolási Osztály Fül-Orr-Gége Osztály Gyermek Osztály Aneszteziológia és Intenzív-terápiás Osztály Rehabilitációs Osztály Ortopédia Osztály Sebészet Központi műtőSürgősségi Osztály Nőgyógyászati Osztály Traumatológia Osztály Neurológia- Stroke Krónikus belgyógyászat FizioterápiaPatológiaIntézeti gyógyszertárBiztonságszervezési és Üzemeltetési Osztály Műszaki és Informatikai Osztály Jogi és Humánpolitikai Osztály Pénzügyi és Számviteli Osztály Anyaggazdálkodás KontrollingRadiológiai osztályRöntgendiagnosztika CT MR Mammográfia KlinikaimammografiaUltrahang I.-II.-III.DEXAEchokardiográfia - Nőgyógyászati ultrahangEKG-HolterdiagnosztikaLaboratórium Addiktológia Bőr- és nemibeteggondozó I.-II.-III.Pszichiátria I.-II.-III.TüdőgondozóSzakrendelés Foglalkozás egészségügyi Kft.
 


Ellátás racionalizálása a Réthy Pál KórházbanElérhetőség, megközelítésVárólista
Osztályaink II. Belgyógyászat és endokrinológia részleg
II. Belgyógyászat és endokrinológia részleg

Elhelyezkedése: Belgyógyászati épülettömb III. emeletén található
Férőhelyek száma: 30 fő
Vezetője: Dr. Gyimesi András osztályvezető főorvos

A Réthy Pál Kórház II. sz. Belgyógyászati osztálya az intézmény diabetes és endokrin szakmai profilú egysége. Az osztály 30 aktív belgyógyászati ágyon sürgősségi és krónikus beutalási rend szerint területi feladatokat is végez. A belgyógyászati alapfeladatokat 6 belgyógyász szakorvos, 1 szakorvos jelölt orvos látja el A 14 ápoló közül 1 diplomás ápoló,2 diabétesz szakápoló, 6 felnőtt szakápoló, 5 általános ápoló. 3 adminisztrátor segíti az osztály és ambulanciái munkáját. 2005-től az osztály 10, az OEP által befogadott speciális endokrin-diabétesz ágyat működtet. A diabetológiai profilt erősíti, hogy a 2 diabetológus mellett további 2 orvos is akkreditált a diabetológus vizsgára. Az ambulancia és az osztály diabetológiai munkáját 2 gyakorlott asszisztens mellett 2 diabetes szakápoló és dietetikusok segítik. Korszerű laboratóriumi és más diagnosztikus háttér lehetővé teszi a diabetes tipizálását, a metabolikus szindróma elemeinek feltérképezését, valamint a specifikus szövődmények felmérését is. A kezelés korszerű eszköztára és gyakorlata nehezen kezelhető diabéteszesek, szövődményes esetek ellátását is lehetővé teszik. Az osztályra rossz anyagcsere állapot miatt került cukorbetegek ismereteik és gyakorlatuk felmérése mellett kötelező képzésben is részt vesznek: egyéni dietetikai foglalkozás és minden héten csoportos képzés is folyik. A diabetes szakápoló pedig a lábápolástól a heveny krízisek elhárításának módozatáig minden fontos kérdést megbeszél a betegekkel. A munkatársak ellenőrzik az inzulinadási technikát, validálják a merőeszközöket. Mindez természetesen csak része a páciens állapot-felmérésének, a kezelés optimalizálásának. Távozáskor a Diabetes Ambulanciára időpontra hívják vissza a betegeket, lehetőleg korábbi kezelőorvosához, hiszen a krónikus betegségekben, így a cukorbetegségekben is a hosszútávú orvos-beteg bizalom a jó működés alapja.

2004-től az osztály Regionális Pumpa centrum. Kelet-Magyarországról érkező betegek pumpára állítása, orvosaik és szakápolóik kiképzése is a feladatok közé tartoznak. Emellett az osztály a hazai bevezetés óta a folyamatos szöveti glukózmérés lehetőségével és gyakorlatával is rendelkezik.

A megye lakosainak felének endokrin fekvőbeteg ellátása az osztály feladata. Az endokrin diagnosztika széles profilja lehetővé teszi a legtöbb kórkép felderítését, adott esetben kezelését is. A kivizsgált betegeket részben speciális centrumba irányítják, igen jó munkakapcsolatot ápolnak a szegedi és a debreceni egyetem endokrin részlegeivel. Mindkét egyetem akkreditálta az osztályt endokrin részképzésre. Az obezitológia az osztály endokrin tevékenységének új területe, regionális centrum szerep a távolabbi terv.

Az osztály a napi munka, a szakmai fejlődés részeként tudományos vizsgálatokban is részt vesz. Nemzetközi, multicentrikus (II-es, III-as, IV-es fázisú) vizsgálatok folynak az osztályon. Rendszeresen szervez továbbképzést diabetológusok, belgyógyászok, háziorvosok számára, de támogatja a Cukorbetegek Egyesületének munkáját is páciens-oktató programokkal.

Diabetes és endokrin ambulancia

A cukorbeteg szakellátó helyként működő ambulancia hivatalosan akkreditált, rendelkezik azokkal az eszközökkel, melyek az európai színvonalú cukorbeteg szakellátáshoz szükségesek. A dietetikusok közeli jelenléte napi két-két órában megteremti a folyamatos képzés, az újonnan felfedezett betegek étrendi oktatásának lehetőségét. Helyben elvégezhetőek az érrendszeri és idegrendszeri szűrővizsgálatok is, melyek alapján eldönthető: további szakvizsgálatra kell-e küldeni a beteget. 2008. január 1-től a pontos időpontra előjegyzés csökkentette a várakozást, de az infrastruktúra, a személyi feltételek további javítása teszi majd lehetővé, hogy a gondozás komplexigényeinek megfelelően a beteg a dietetikus, szakápolók ténykedése, adminisztratív lépések után kerüljön az orvosi vizitre.

Az osztály és az ambulancia másik fontos, fejlődő szakmai profilja az endokrinológia. A 3 endokrinológus szakorvos mellett további két belgyógyász ráépített képzése is megindult.

A laboratóriumi háttér, korszerű képalkotó, citológiai és hisztológiai lehetőségek jó feltételeket nyújtanak az endokrin kórképek, mindenekelőtt a pajzsmirigybetegségek teljes kivizsgálására, majd kezelésére is.

Diabetes Ambulancia működési rendje:

Időpontra előjegyzés szükséges. A gondozásra járó betegek a következő kontrollra pontos időpontot kapnak. Aki még nem járt rendelésünkön, célszerű kezelőorvosával beszélnie az időpont kérése előtt, mert a sürgős jelzésű háziorvosi beutalóval érkező betegeket soron kívül fogadjuk. Bejelentkezés egyébként naponta 11-12 óra között az 555-585-ös közvetlen telefonszámon lehetséges.

Hétfő

(7.30-13.00)

Dr.Harangozó Andrea

Kedd

(7.30-13.00)

Dr. Gyimesi András

Dr. Bótyik Balázs

 

Szerda

(7.30-13.00)

Dr. Sprőber Zita

Csütörtök

(7.30-13.00)

Dr. Péter József

 

Péntek

(7.30-13.00)

 

(13.00-15.30)

Dr. Tárnok Enikő

Dr. Taybani Zoltán

 

Dr. Szentgyörgyi Csaba

 

 

Az Enkokrin Ambulancia működési rendje:

A diabetesz ambulanciához hasonlóan időpontra előjegyzés szükséges. A gondozásra járó betegek a következő kontrollra pontos időpontot kapnak. Aki még nem járt rendelésünkön, célszerű kezelőorvosával beszélnie az időpont kérése előtt, mert a sürgős jelzésű háziorvosi beutalóval érkező betegeket soron kívül fogadjuk. Bejelentkezés egyébként naponta 11-12 óra között az 555-585-ös közvetlen telefonszámon lehetséges.

 

 

Hétfő

(12.00-16.00)

Dr. Sprőber Zita

Kedd

(12.00-16.00)

Dr Gyimesi András

Szerda

(12.00-16.00)

Dr. Harangozó Andrea

Csütörtök

(13.00-16.00)

Változó orvos

Csak előzetesen az orvossal is megbeszélt esetek

 

 

.

 

2nd Department of Medicine

Telephon: 36-66-555-555

Fax: 36-66-555-187

Our topics of interest:

 

1. Diabetology

· Diabetes in pregnancy

· Analog insulin

· Continuous Glucos Monitoring System – CGMS

· Insulin pump

· Psychology of diabetes

· Education

· Stroke and diabetes

 

 

2. Endocrinology

· Thyroidology

· Obesitology

· PCOS

· Screening and diagnostic of endocrin diseases

 

 

 

 

Medical Doctors at the Ward:

 

Dr. Gyimesi András (internal medicine, endocrinology and diabetology)

e-mail: gyimesi@hotmail.com

Dr. Péter József (internal medicine, diabetology)

e-mail: peterfo@freemail.hu

Dr. Harangozó Andrea (internal medicine, endocrinology and diabetology)

e-mail: a.harangozo@freemail.hu

Dr. Sprőber Zita e-mail: sproberzita@yahoo.com.hu

(internal medicine, diabetology and endocrinology)

Dr. Taybani Zoltán e-mail: taybani@freemail.hu

(internal medicine, diabetology)

Dr. Tárnok Enikő e-mail: tarnok.eniko@freemail.hu

(internal medicine, diabetology)

Dr. Bótyik Balázs e-mail: bb303@freemail.hu

(internal medicine)

 

 

Foglalkozás egészségügyi Kft.Aranymérleg GyógyszertárBiztonsági tanácsadóSürgősségi betegellátásÁllásajánlatokBetegelégedettségi kérdőív LinkekBetegségekről érthetően Gyógyszer információkSzavazás
Jelenleg nincs szavazási kérdésünk!