2019. január 16. Szerda,  Gusztáv  
   
 
 
KöszöntőKórházunkról Szakrendeléseink Osztályaink Egynapos sebészeti szakellátásMinőségirányítás BetegségmegelőzésBetegtájékoztatókTudományos előadások programjaiKórházi alapítványok Hasznos információk Hírek közlemények HirdetőtáblaDolgozói kedvezményekEurópai Uniós pályázataink
 
 
I. Belgyógyászat II. Belgyógyászat és endokrinológia részleg III. Belgyógyászat Ápolási Osztály Fül-Orr-Gége Osztály Gyermek Osztály Aneszteziológia és Intenzív-terápiás Osztály Rehabilitációs Osztály Ortopédia Osztály Sebészet Központi műtőSürgősségi Osztály Nőgyógyászati Osztály Traumatológia Osztály Neurológia- Stroke Krónikus belgyógyászat FizioterápiaPatológiaIntézeti gyógyszertárBiztonságszervezési és Üzemeltetési Osztály Műszaki és Informatikai Osztály Jogi és Humánpolitikai Osztály Pénzügyi és Számviteli Osztály Anyaggazdálkodás KontrollingRadiológiai osztályRöntgendiagnosztika CT MR Mammográfia KlinikaimammografiaUltrahang I.-II.-III.DEXAEchokardiográfia - Nőgyógyászati ultrahangEKG-HolterdiagnosztikaLaboratórium Addiktológia Bőr- és nemibeteggondozó I.-II.-III.Pszichiátria I.-II.-III.TüdőgondozóSzakrendelés Foglalkozás egészségügyi Kft.
 


Ellátás racionalizálása a Réthy Pál KórházbanElérhetőség, megközelítésVárólista
Osztályaink Központi műtő
Központi műtő

Réthy Pál Kórház Rendelőintézet Központi műtő bemutatása

Történeti áttekintés:

   1980-as évek elején kezdődött a kórházi rekonstrukció Békéscsabán, melynek célja az volt, hogy a külső kórházi egységeket megszüntessék, a szakrendelések és a beteg ellátás egy helyen történjen. Az osztályoknak külön osztályos műtője volt és minden műtősnő az adott osztály állományába tartozott.

Első ütemben a Bartók Béla útról a gyerek osztály költözött be. A belgyógyászat, fül-orr-gégészet, szemészet, intenzív osztállyal került egy tömbbe.

A második ütemben az Árpád fürdőből az ortopédiai osztályt helyezték a kórház területére. 1984-re tervezték a műtétes blokk létrehozását, ami több évet csúszott.

Először a diagnosztikai rész (labor, rtg., fizioterápia) került kialakításra.

1995-ben adták át a központi műtőt, mellette felépített új sebészeti tömbbel.

Az építésben és a tervezésben figyelembe vették a fejlett európai mintákat, így dél-magyarország legfejlettebb műtétes blokkja épülhetett fel. Ekkor még az osztályokhoz tartoztak a műtők.

Hat belső steril folyosóról nyíló, és kettő külső műtővel indult a beüzemelés, melyből az egyikben lézersebészet volt kialakítva.

Megváltozott vezetés, a területek újra elosztása és a műtéti szám lecsökkentése 1996-ban változásokat idézett elő, így az urológiai osztály helyett a szemészet költözött a központi műtőbe és az osztállyal együtt az új épületszárnyba.

Dr. Uhrmann Ferenc főorvost bízták meg a központi műtő önálló működési egység létrehozásával és megszervezésével, valamint irányításával, aki 2007 novemberéig, nyugdíjba vonulásáig vezette az osztályt.

A műtő személyzetének irányítása az osztályok kezéből kikerült.

2005-ben csökkent a fül-orr-gégészet ágyszáma, új helyre költözött és műtéteit a központi műtőben látta el.

2007. április 1-vel az ágyszám leépítés és átszervezés következtében Békéscsabán a szemészeti osztály megszűnt. Feladatukat csak egynapos sebészet keretében láthatták el egyeztetés és engedélyeztetés után 2007. október 17-től, ezért a központi műtő területén IX-es műtőként új szemészeti műtő került kialakításra.

2009-ben szintén a leépítés, és csökkentést követően a szülészet-nőgyógyászati osztály a régi épületéből átköltözött új helyére, és operatív feladatát a központi műtőben látta el. Elmondhatjuk, hogy 2009-től az operatív szakmák egy épületben találhatók, a műtők egy helyen üzemelnek

Elhelyezkedése:

A központi műtő a C épület második emeletén helyezkedik el. 


Felépítése:

Kilenc klimatizált műtőhelyiségben történik a szülészet-nőgyógyászat, fül-orr-gégészet, sebészet, traumatológia, ortopédia, szemészet, bőrsebészet ellátása.

Egy műtő sectios műtőként működik, egy pedig a septicus esetek ellátására szolgál.

A jelenlegi beosztás I-es műtő szülészet-nőgyógyászat, II-es műtő fül-orr-gégészet, III-as műtő sebészet, IV-es műtő sectio, V-ös műtő traumatológia, VI-os műtő ortopédia, VII-es műtő bőrsebészet, ambuláns műtét, VIII-as műtő septicus, IX-es műtő szemészet.

Jelenleg 32 dolgozója van az osztálynak.
Központi műtővezető: Dr. Bayer Hedvig
Központi műtővezető helyettes: Dr. Barta Szabolcs
Vezető műtősasszisztens: Bondárné Kővári Matild
Műtősasszisztens: 17 fő
Műtőssegéd: 14 fő
Adminisztrátor: 1 fő

Központi műtő feladatai:

Az akut és elektív szeptikus és aszeptikus műtéti beavatkozások lebonyolítása, illetve tárgyi és személyi feltételeinek biztosítása.

 

Foglalkozás egészségügyi Kft.Aranymérleg GyógyszertárBiztonsági tanácsadóSürgősségi betegellátásÁllásajánlatokBetegelégedettségi kérdőív LinkekBetegségekről érthetően Gyógyszer információkSzavazás
Jelenleg nincs szavazási kérdésünk!