2019. február 20. Szerda,  Aladár és Álmos  
   
 
 
KöszöntőKórházunkról Szakrendeléseink Osztályaink Egynapos sebészeti szakellátásMinőségirányítás BetegségmegelőzésBetegtájékoztatókTudományos előadások programjaiKórházi alapítványok Hasznos információk Hírek közlemények HirdetőtáblaDolgozói kedvezményekEurópai Uniós pályázataink
 
 
Kórház története Kórházunk jelene Jövőkép Stratégiánk Missziós nyilatkozat Szervezet Menedzsment
 


Ellátás racionalizálása a Réthy Pál KórházbanElérhetőség, megközelítésVárólista
Kórházunkról Kórház története
Kórházunk története

Ma már senki sem emlékszik az egykori csőszházra, amelyben 140 éve megkezdődött a gyógyítás. Kórházunk alapítóját Dr. Réthy Pált, az akkori városi főorvost, aki szívén viselte az elesett nincstelenek tragikus helyzetét, állandóan foglalkoztatták a szociális kérdések is. Társadalmi gyűjtést szervezett a kórház és a szegényház kialakítása céljából, melynek eredményeként kialakított ,,ispotályba,, az első beteget 1864-ben vették fel.
1905-ben új emeletes épülettel bővült a kórház, amely a Széchenyi Liget ősi fái közvetlen közelében ma a Szülészet-Nőgyógyászati osztálynak ad helyet.
Gerlóczy Gedeon tervei szerint 1935-ben készült el a 100 ágyas sebészeti pavilon, amely ez időben az ország legkorszerűbb sebészeti osztálya.
1941-ben készül el a kétszintes Fertőző Osztály, amelynek építésére kórházunk főorvosa Dr. Becsey Oszkár 10.000 pengőt adományozott.
1944-ben a Kórház épületei a háborús események következtében megrongálódtak.
A második világháború után a Kórház teljes helyreállítása már 1945-ben megkezdődött. Ezt követően az elhurcolt eszközök felszerelések pótlása volt a legfontosabb teendő. Az üzemképes állapotba helyezés utáni években minőségi előrelépést jelentett a szakosítás, új osztályok és diagnosztikai egységek kerültek kialakításra (1949: Gégeosztály, 1950: Gyermekosztály, 1951: Röntgenosztály, 1952: Laboratórium, 1954: Vérellátó, 1958: Baleseti sebészet. Az 1970-es években 420 ággyal működött a kórházunk, évi betegforgalma 12 - 13 ezer között ingadozott. Ekkorra a megyeszékhely urbanizálódása felgyorsult és az átlagéletkor emelkedése miatt a túlzsúfoltság rendkívül sok problémát okozott. Az ágyfejlesztés egyre sürgetőbbé vált.
1980-ban került átadásra az akkori idők modern felszerelésével ellátott ötszintes Belgyógyászati pavilon, amely időlegesen megszüntette a zsúfoltságot, de már ekkor készültek a tervek a II. ütemű fejlesztésre amelynek eredményeként 1994-ben a műtétes osztályok nagy része, a Központi Műtő és a Sterilizáló, valamint a Labor- és Röntgendiagnosztika, CT és a járó beteg szakellátás is korszerűen felszerelt épületekben kezdhette meg a gyógyító munkát. Az új évezred fejlesztéseként 2001-től 1,5 Teslás MRI készülék áll a betegek rendelkezésére. Jelenleg 352 aktív és 167 krónikus ágyon végzünk gyógyító munkát. Ellátási területünk szakellátónként változó, mintegy 180000 főre terjed ki.
Járó betegellátásban 50 szakrendelés, 2 mozgó szakorvosi szolgálat, 22 szakambulancia és 7 gondozó fogadja a betegeket. Békéscsaba és környéke nálunk keres gyógyulást.

ispotaly.jpg

A Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet elnyerte az Egészségügyi Minisztérium által meghírdetett 2004-ös és 2005-ös "Év kórháza" díját.

 

Foglalkozás egészségügyi Kft.Aranymérleg GyógyszertárBiztonsági tanácsadóSürgősségi betegellátásÁllásajánlatokBetegelégedettségi kérdőív LinkekBetegségekről érthetően Gyógyszer információkSzavazás
Jelenleg nincs szavazási kérdésünk!