2019. február 20. Szerda,  Aladár és Álmos  
   
 
 
KöszöntőKórházunkról Szakrendeléseink Osztályaink Egynapos sebészeti szakellátásMinőségirányítás BetegségmegelőzésBetegtájékoztatókTudományos előadások programjaiKórházi alapítványok Hasznos információk Hírek közlemények HirdetőtáblaDolgozói kedvezményekEurópai Uniós pályázataink
 
 
Adatok,statisztikák
 


Ellátás racionalizálása a Réthy Pál KórházbanElérhetőség, megközelítésVárólista
Hírek közlemények

In memoriam id. dr. Simon Fiala János
Megrendüléssel tudatjuk, hogy idős dr. Simon Fiala János, volt kórházi főgyógyszerészünk 2012. március 24-én elhunyt.

SimonFiala.jpgFiala főorvos úr -ahogy mindenki ismerte és nevezte - 1929. november 3.-án született Békéscsabán. Elemi és középiskoláját itt végezte, 1948-ban érettségizett a helyi gimnáziumban. Még ez évben felvételt nyert a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerészeti Karára. Másod év végétől a Szervetlen és Analitikai Kémiai Intézetben dolgozott ahol a kutató munkában is részt vett és már hallgató korában tudományos közleményt jelentetett meg.

1952-ben végzett jeles eredménnyel. A diploma megszerzése után Békéscsabán helyezkedett el - ahogy Ő nevezte - egy „éjjel nappalos" gyógyszertárban, ahol 1953. november végéig dolgozott. Ebben az időszakban a gyógyszerész hiány miatt rendszeresen helyettesített a megye területén.

Az elmélyültebb szakmai munka reményében kérte magát a kórházhoz 1953. december 1-től. A kórházhoz tartozó Véradó Állomás az elhúzódó építkezési munkálatok miatt nem működött teljes kapacitással, így egy évet a kórházi laboratóriumban dolgozott.

Főorvos helyettesként a véradó munkáját nagy szakértelemmel és hozzáértéssel látta el. Labor szakorvos hiányában körülbelül egy évig a véradó laboratóriumát is vezette és a speciális laboratóriumi munka szervezésében úttörő munkát végzett. 1954-ben megszervezte a kórház korszerű infúziós ellátását, újító tevékenységével országosan is érdeklődést keltő, infúziós oldat készítési technikában hasznosítható eszközt tervezett, a legmodernebb infúziós és vérkonzerváló oldatokat állította elő.

1958-ban disszertációt írt és kitűnő eredménnyel doktorált, 1973-ban Klinikai laborvizsgálatokból, 1975-ben Gyógyszerhatástanból, 1980-ban Immunológiából szerzett szakvizsgát.

A véradóban 1981-ig dolgozott, ekkor nyert kinevezést a Központi Gyógyszertárba főgyógyszerészi beosztásba. Az új kórházi központi gyógyszertár tervezésében, kialakításában, a dolgozók kiképzésében is eredményes tevékenységet folytatott. Eredményeit az Országos Gyógyszerészeti Intézet a szakfelügyeleti vizsgálat során elismerte. 1986-ban Gyógyszerhatástan-toxikológiából szakértői tevékenység végzésére jogosító engedélyt szerzett.

Tudományos munkássága fáradhatatlan volt, számos közleménye jelent meg és számos előadást tartott bel-és külföldi tudományos kongresszuson. Foglalkozott kolloid kémiával, tanulmányozta a véralvadást, vizsgálta a gyógyszerek immunológiai hatását, célja volt az új tudományág - az immunfarmakológia hazai népszerűsítése. Ez utóbbi témából az OGYI felkérésére jegyzetet írt. Oktatóként részt vett az ápolónők és gyógyszerész asszisztensek képzésében. 

Magas szintű, országosan is elismert szakmai és társadalmi munkásságát számos kitüntetés, elismerés jelezte.

1994. december 30-i nyugdíjba vonulása után is dolgozott, megbízást kapott a kórház Infúziókészítő Laboratóriumában, a külső értékesítésre szánt infúzió gyártásának megszervezésére. E tevékenységét 1997. február végéig folytatta.

Volt kollégái, munkatársai, emlékét örökké őrizzük.


 
 


Foglalkozás egészségügyi Kft.Aranymérleg GyógyszertárBiztonsági tanácsadóSürgősségi betegellátásÁllásajánlatokBetegelégedettségi kérdőív LinkekBetegségekről érthetően Gyógyszer információkSzavazás
Jelenleg nincs szavazási kérdésünk!